Novinka Tip
Kód: 62 | Značka: ALGODO

ALGODO CRIANZA DOCA Rioja, 14% alc. 0,75l

150 Kč
Skladem

100% Tempranillo, 16 měsíců zrání v sudu z amerického dubu, 3-4 měsíce zrání v lahvi (2021)

Kategorie: ČERVENÁ VÍNA
Garance doručení
nepoškozeného zboží
Doručení do třetího dne
na jakékoliv místo
Přes 3000 výdejních míst
po celé ČR

ALGODO

VINAŘSKÁ OBLAST: RIOJA DOCa
Odrůda hroznů: 100 % Tempranillo
Suché červené víno Algodo Crianza je vyrobeno z hroznů odrůdy Tempranillo, sklízených ručně v oblasti Rioja. Pravost označení původu je potvrzena přítomností speciální kontrolní pečeti vydané Radou DOca Rioja.

Omezená výrobní oblast, striktní použití pouze odrůdy Tempranillo, dodržování podmínek pro maximální výnosy a využití tradičních vinařských postupů nám umožňuje udržovat vysoký standard výroby a tvořit vína výjimečné kvality.

Zigor Gomez de Segura
Enolog

VÝROBNÍ PROCES:

Bobule i třapiny hroznů jsou jemně lisovány, aby se získal rmut a hroznová šťáva. Následuje macerace a primární kvašení v nerezových tancích při teplotě 23 °C po dobu 7 dní.

Sekundární malolaktická fermentace trvá 30 dní. Mladé víno je následně umístěno do dubových sudů na dobu 16 měsíců. Po nalahvování zůstává ve sklepích ještě další 3–4 měsíce, aby bylo dosaženo optimální chuti.

TYP PŮDY:

Oblast je tvořena vápenito-jílovitými půdami bohatými na vápník. Ty dodávají hroznům jasnou, intenzivní barvu a výraznou chuť. Přítomnost jílu umožňuje půdě zadržovat vláhu nezbytnou pro výživu vinné révy v suchých podmínkách.

STÁRNUTÍ A SKLADOVÁNÍ:

Víno může zrát až 10 let, pokud je uchováváno na tmavém místě při teplotě 12 °C – 14 °C.

OCHUTNÁVKOVÉ POZNÁMKY:

Algodo Crianza se ve sklenici třpytí všemi odstíny šarlatu — od jemné karmínové až po barvu granátového jablka. Jeho sametová textura v kombinaci s výraznými tříslovinami odhaluje silný a mnohovrstevnatý charakter vína.

Chuť Algodo Crianza je barevnou mozaikou šťavnatých ovocných tónů a slaných akcentů. Víno je lehce ovocné, ale zároveň výrazné, s vyváženou hořkostí tříslovin a citrusovou kyselinkou.

DOPORUČENÉ PÁROVÁNÍ A SERVÍROVÁNÍ:

Doporučujeme podávat k sýrům z kozího mléka Camerano a k červeným paprikám plněným houbami a treskou.

K hlavnímu chodu připravte tradiční riojanské hovězí dušené maso z hovězího ocasu.

Doporučená teplota podávání vína: 16 °C – 18 °C

BALENÍ: 750 ml

Alkohol: 14 % obj.

NADMOŘSKÁ VÝŠKA VINIC: 600 m
VĚK VINICE: 30 let
VÝNOS NA HEKTAR: 6000 kg/ha

SKLIZEŇ:
Druhá polovina září, kdy jsou hrozny nejvíce nasyceny cukrem.

KLIMA:
Na severu chráněné pohořím Sierra de Cantabria a na jihu masivem Sierra de la Demanda. Vinice v oblasti Rioja jsou chráněny před studeným mistralem a zásobované řekou Ebro. Kombinace středomořského a kontinentálního klimatu vytváří jedinečné podmínky pro pěstování révy.

BODEGAS EL CIDACOS
RIOJA ORIENTAL
Od roku 1969